TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasteczka dyniowe a'la pierniczki

Dziś na blogu kolejna wersja ciasteczek. Tym razem zupełnie inne, bo nie kruche, a wilgotne, mięciutkie o konsystencji pieników. Z magicznym składnikiem w postaci surowej dyni :)

Przepis na 10 ciasteczek:
*Ciasteczka same w sobie są lekko słodkawe. Proponuję spróbować masy przed pieczeniem i samemu ocenić czy dodać. Ja nie dodaję.

Dynię zblenderować na gładką masę razem z rozpuszczonym i ostudzonym olejem. Połączyć wszystkie składniki i ugnieść kulę z ciasta. 



Wstawić do lodówki na 30min.


Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Odrywać po kawałku ciasta, utoczyć kuleczki i rozgnieść  na blaszce lub rozwałkować pomiędzy folią spożywczą i wycisnąć ciasteczka. Piec około 35min. Zostawić do ostydnięcia na blaszce. Uwaga: są bardzo delikatne! :) Im grubsze tym lepsze.


 Ciasteczka świetnie smakują z sokiem dyniowym z przepisu tutaj [klik]. 


Makro (1 ciasteczko): 
B: 1,7
T: 6,8
W: 1,8
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Dzisiaj zrobiłam te ciasteczka. Są przepyszne, mięciutkie,idealne. Na pewno nie raz do nich powrócę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva