TRYB JASNY/CIEMNY

Masło słonecznikowe z 2 składników

Kto lubi nasiona słonecznika ręka w górę! Ja kocham💙 Dlatego dziś na blogu przepis na masełko słonecznikowe, które zrobiłam niemal identycznie jak krem kokosowy z 2 składników z przepisu tutaj [klik]. Mamy jedną różnicę, ponieważ te masło idealnie nada się również jako dodatek do chleba czy potraw wytrawnych :) Zaufajcie mi jest pyszne nawet w wersji solo jedzone łyżeczką!

Przepis na mały słoiczek:
  • 100 g nasion słonecznika
  • 50 g zwykłego masła
  • sól, pieprz, zioła lub słodzidło w wersji na słodko
50 g nasion słonecznika zmielić na mąkę w młynku/blenderze. Dodać masło i mielić/miksować dalej, aż powstanie gładki krem, a masło się roztopi. Następnie wsypać 50 g nasion słonecznika oraz przyprawy i wymieszać. Przechowywać w lodówce.

Masło można podać z naleśnikami, racuchami albo w wersji wytrawnej na chlebku np z przepisu tutaj na chleb na smalcu [klik].

Makro (cała porcja): około 961 kcal
B: 19
T: 89,1
W: 17,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Jak długo takie masełko może być przechowywane ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva