TRYB JASNY/CIEMNY

Kwiatowe muffiny śniadaniowe

Kwiatki na śniadanie w zimie? A proszę, bo czemu by nie :) Wyglądają ładnie, a smakują przepysznie! Są dwie opcje pieczenia takich kwiatuszków: z kremowym żółtkiem oraz bez. Wybieramy co lubimy i za 25 min cieszymy się pysznym śniadankiem :)

Na 4 kwiatki - muffinki:
  • 4 jaja
  • 100 g pieczarek (4 sztuki)
  • 100 g cukinii (lub bakłażana)
  • sól, pieprz, zioła
  • 10 g smalcu do wysmarowania foremek
Cukinię (lub bakłażan) umyć i pokroić w plasterki. Jaja rozdzielić na białka i żółtka. Białka (lub od razu całe jaja) wymieszać widelcem z przyprawami. Foremki na muffini wysmarować smalcem. Plasterki ułożyć na dnie i bokach foremek. W środku umieścić pieczarkę.

Na pieczarkę wlać białka (lub całe jaja) wymieszane z przyprawami. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 min, aż białko się zetnie. Potem na górę wlać rozbełtane żółtka, wstawić do piekarnika na 2 minuty. Wyłączyć gaz i zostawić na jeszcze około 2 minuty w piekarniku. Można też od razu zalać pieczarkę rozbełtanymi jajami i pominąć krok z żółtkiem.


Opcja nr 1 gwarantuje nam delikatnie ścięte, kremowe żółtko :)
Makro (1 kwiatek): około 113 kcal
B: 8,2
T: 8,3
W: 1,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva