Kuleczki kokosowe a'la Rafaello z 2 składników

Miały być ciasteczka kokosowe z przepisu tutaj [klik] ze składem masło, wiórki, mąka kokosowa i wanilia. Ale lenistwo wygrało i tak powstał 10 minutowy deser Rafaello o niemal identycznym składzie, ale zupełnie innym smaku! To jest prawdziwe niebo w ustach! Kuleczki z 2 składników. 2, bo u mnie bez migdałów, ale możecie je wsadzić do środka i będą jeszcze lepsze :)

Przepis na 10 kuleczek:
  • 50 g zimnego masła 
  • 100 g wiórków kokosowych + 20 g do obtoczenia
  • malutka szczypta soli
  • aromat waniliowy/ziarenka wanilii
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: 10 sztuk migdałów ok 40 g
50 g wiórek kokosowych zmielić w młynku/blenderze na mąkę. Dodać 50 g masła, sól i zmielić na gładki krem jak poniżej. Krem w tej wersji świetnie smakuje solo jedzony łyżeczką:) Proponuję zerknąć na przepis tutaj [kokosowy krem z 2 składników klik].

Następnie dodać 50 g wiórek, wanilię, ewentualne słodzidło i dokładnie wymieszać. Ulepić kuleczki lub inne dowolne kształty. Obtoczyć w wiórkach. Można jeść od razu lub schłodzić :)
Przechowywać w lodówce kilka dni. Przed zjedzeniem wyciągnąć na godzinę. Lepiej smakują prosto z temperatury pokojowej.



Makro (cała porcja 10 kulek bez migdałów): około 1112 kcal
B: 7
T: 117,1
W: 7,5

Wersja z migdałami (40 g): około 1343 kcal
B: 15
T: 137,9
W: 10,5

Makro (1 kuleczka bez migdała): około 111 kcal
B: 0,7
T: 11,7
W: 0,75

Wersja z migdałami (1 kuleczka z migdałem): około 134 kcal
B: 1,5
T: 13,8

W: 1

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Cudowne! :) Sabina, a jakiego aromatu uzywasz? Waniliowego i migdalowego, bo w innych przepisach tez widzialam ten skladnik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj ekstrakty :) Nie wiem czemu ten komentarz wylądował mi w folderze Spam. Przepraszam i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Sabinka, a jakiego aromatu używasz? Jakiej firmy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są esencje waniliowe w kropelkach, ale ostatnio nie kupiłam online i żałuję. Aromaty używam różne. Od biedy głównie Delecty. Bo reszta mi daje niezbyt miły posmak.

      Usuń
  3. Koniecznie musi być masło 83%? Czy na zwykłym 82% też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no pewnie, że wyjdzie :) Wszystko byleby nie margaryna i te oszukane masła 60% :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  4. Dzięki za przepis - im mniej składników, tym większa szansa, że wypróbuję;-) PS 100g wiórków (a nie wiórek) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) Oj już poprawiam, faktycznie błąd :)

      Usuń
  5. Czy jest szansa na fajny smak gdy nie dodam aromatu / wanilii ? Czym ewentualnie mogę go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez wanilii też są pycha :) Można dodać właściwie wszystko na co ma się ochotę - olejek migdałowy, skórkę z cytryny czy pomarańczy albo posiekaną czekoladę. Albo po prostu nic.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję Ci dobra kobieto :)
      Idę pichcić zatem!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty