TRYB JASNY/CIEMNY

Batony kokosowo-makowo-waniliowe

Dziś na blogu pyszne, kokosowo-makowo-waniliowe batoniki, które można zrobić w 5 min i po schłodzeniu cieszyć się pysznym deserem. Potrzeba zaledwie jednego garneczka i foremki. Jeśli nie planujecie nic piec na świeta to polecam spędzić te 5 min w kuchni i obdarować rodzinkę domowymi batonami :)

Przepis na 8 dużych sztuk:
  • 150g oleju kokosowego
  • 150g wiórków kokosowych
  • 150g mleka (krowie, midałowe, kokosowe lub inne)
  • 30g ziarenek maku (może być zmielony lub cały tak jak u mnie)
  • wanilia/aromat waniliowy (kilka kropel)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
dodatkowo i opcjonalnie: 
  • 5 g kakao/odżywki białkowej np czekoladowej
  • 20g masła orzechowego np migdałowego
  • mak, wiórki kokosowe do posypania batoników 
Olej, wiórki i mleko razem zagotować do połączenia składników. Powinna powstać gęsta, budyniowa masa. Zdjąć z gazu, wsypać mak i dodać wanilię. Skosztować odrobinę i ewentualnie dosłodzić. Wylać prawie całą masę (około 2/3 masy) do keksówki/foremki na muffinki/batony lub pudełka silikonowego.

Do 1/3 masy dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Wylać połowę na batony w dowolny sposób (można kleksami jak u mnie). Do pozostałej cześci dodać kakao i wyłożyć na batony. Aby zrobić "łaciatą polewę" należy wykładać kleksami białą masę i masę z kakao.

Batony schłodzić w zamrażalce około 45 min-1h lub w lodówce przez około 2h. Przechowywać w lodówce kilka dni lub zamrozić na dłużej.
Makro (1 batonik z 8 z kakao i masłem migdałowym): około 333 kcal
B: 3,1
T: 34,2
W: 3,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva