TRYB JASNY/CIEMNY

Wegańska zupa grzybowa

Nawet mięsożerca ma czasem ochotę na coś czysto wegańskiego :) No i mnie naszła ochota na grzybowo-warzywne smaki. Tak powstała zupa "Czyścioszek", bo wylądowało w niej wszystko, co tylko miałam w lodówce. Wyszła przepyszna :)

Przepis na min 5-6 porcji:
  • pół główki brokuła
  • 2-3 garście grzybów leśnych+kilka pieczarek (suszone, świeże odgotowane czy mrożone)
  • kawałek pora (ok 1/3 długości)
  • cebula
  • marchewka
  • mały fragment selera
  • kawałek kapusty
  • pietruszka
  • kilka garści szpinaku
  • 2-3 łyżki soli, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • opcjonalnie dla mięsożerców (wkładka w postaci mięsa: boczek, żeberka, drób itp)
Cebulkę, marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do średniej wielkości garnka. Kapustę siekamy. Por kroimy w plasterki. Grzyby i pieczarki również kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko dodajemy do warzyw w garnku i zalewamy wodą (2/3 wysokości czyli ok 2l, aby zupa wyszła gęsta). Stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 50min pod przykryciem, aby warzywa zmiękły, ale zachowały chrupkość. Na ostatnie 5 min gotowania do zupy wrzucamy brokuł pokrojony na mniejsze różyczki oraz szpinak. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy aby brokuł "doszedł". Będzie lekko surowy "al dente". Zupę można podawać z kleksem śmietany :)

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva