TRYB JASNY/CIEMNY

Biszkoptowe jagodzianki

Pachnące, domowe bułeczki a'la biszkopty z jagodami. Wypiek w sam raz na niedzielny odpoczynek przy kawie i dobrym filmie. Jagodzianki w wersji bułeczek low carb!😊  


Przepis (na 3 duże sztuki):
  • 2 jaja
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego (lub masła)
  • 20 g mąki kokosowej
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 10 g łusek babki jajowatej
  • 80 g wody (lub mleka kokosowego np z przepisu tutaj [klik])*
  • 100 g jagód (mogą być mrożone lub świeże)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • aromat waniliowy/ skórka z cytryny i inne opcjonalne dodatki
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (proponuję dodać około 3-4 łyżek aby bułeczki wyszły słodkie, bez dodatku wyjdą bardziej bułeczki śniadaniowe)
*Bułeczki wychodzą zarówno na wodzie jak i mleku.

Wszystko razem zmiksować do osiągniecia gładkiej i gęstej masy. Na początku masa będzie bardzo lejąca, a potem zacznie gęstnieć.


Odczekać 5-10 minut, aż ciasto mocniej zgęstnieje i nie będzie lejące.
Nałożyć po dużej łyżce na blaszkę lub do foremek na muffinki (lepiej do foremek jeśli bułeczki mają być wysokie, bo wtedy urosną do góry, a nie na boki jak moje na zdjęciu).
Na ciasto nałożyć jagody i lekko wcisnąć.
Na jagody znów nałożyć resztę ciasta, uformować łyżką bułeczki.
Można je dodatkowo posypać szczyptą wiórków przed pieczeniem. Piec około 35 minut w 180 stopniach, a potem kolejne 5-8 minut w 170 stopniach. Nie otwierać w czasie pieczenia. Można wyciągnać od razu lub studzić w piekarniku, bo bułeczki nie opadają. Można je polać lukrem z przepisu na cytrynowe oponki z przepisu tutaj [klik].
Bułeczki można od razu wyciągnąć z piekarnika, bo nie opadają.
 Są mięciutkie!
 Można je też podać posypane zmielonym erytrolem czy stewią lub ksylitolem:)
 Bułeczki przechowywać około 3 dni w lodówce lub zamrozić na dłużej:)
Makro (1 bułeczka z dodatkiem wody, bez lukru): około 309 kcal
B: 7,4
T: 28
W:5,9


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Przepyszne, kolejny przepis do wyprobowania :D mam taka prosbe :) znasz moze jakies fajne salatki na ketozie ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu póki co jest tylko jedna - bardzo dobra;) Bazuje głównie na jajach, awokado, ogorkach, rzodkiewkach i majonezie. Gdy był sezon na szparagi dodawałam też je cieniutko pokrojone we wstążki ;) Można pokusić się o dodanie kalafiora czy brokuł do takiej sałatki.

      Usuń
  2. Właśnie siedzą w piekarniku, przepięknie pachną. Już się nie mogę doczekać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby smakowały przepysznie! Na zdrówko :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Czy można czymś zastąpić jajka?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva