TRYB JASNY/CIEMNY

Krokiety (wersja nr 2)

A teraz krokiety dla tych co lubią grubszy naleśnik, który bardziej przypomina oryginalną wersję. U mnie dwa smaki: z młodą kapustą oraz z mięsem z pieczarkami. Polecam również z kalafiorem czy warzywami :) Dodatkowo można je zapiec z serem w piekarniku. Będą pycha!


Przepis na 7 naleśników:
  • 6 jaj
  • 15 g łusek babki jajowatej
  • 15g oleju/smalcu/MCT
  • ok 30g oleju/smalcu do smażenia 
Wszystko razem mieszamy. Powinna powstać płynna, lejąca się masa. Wylewamy po 4 łyżki na rozgrzaną patelnię i dokładnie rozprowadzamy na cieniutki naleśnik. Smażymy na delikatny, jasny kolor. Zaledwie kilkanaście sekund na stronę.

Farsz z mięsa (na 7 krokietów):
  • 500g mięsa mielonego 
  • 20g smalcu/oleju
  • przyprawy, sól, pieprz
  • pół małej cebulki
  • garść pieczarek
  • 1 jajo 
Farsz na 1 krokiet z kapustą:
  • 70g młodej kapusty, drobno siekanej
  • trochę cebulki
  • 10g oleju
Mięso podsmażamy na smalcu lub oleju razem z cebulką i pieczarkami, aż puści ewentualną wodę, która w części wyparuje (bo inaczej rozpadną się krokiety).  Doprawiamy, dodajemy jajko i wyrabiamy. 

Kapustę również podsmażamy z cebulką i olejem.

Dodatkowo do panierki:
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • 2 bułeczki z przepisu tutaj  lub przepis na panierkę do schabowych z bloga
Zawijamy krokiety razem z farszem.
Obtaczamy w 1 jajku. Panierujemy w bułce tartej lub panierce z bloga.

*Bułkę tartą  zrobić z bułeczek, które należy drobno pokruszyć (najlepiej zetrzeć na tarce), a następnie wysuszyć w piekarniku lub na patelni. 
Makro (średnie na 1 krokiet ): 
B: 20
T: 30
W: 1,2

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva